Sosyal Medya

Güncel

'PKK’nın İran ile ilişkileri doruğa çıktı'

Star gazetesinde Fadime Özkan'ın İlhami Işık ile röportajında 'PKK siyasi çözümden korktuğu için saldırıyor' diyen Işık çarpıcı iddialar dile getiriyor.



Dikkat çeken röportaj ÅŸu ÅŸekilde;

PKK 11 Temmuz'da ateşkesi neden bitirdi ve 14 Temmuz'da KCK eş başkanı Bese Hozat'ın imzasıyla, 2012 yazındaki gibi yeniden bir devrimci halk savaşını başlattı?

KurulduÄŸu günden beri PKK'nin izlediÄŸi stratejiyi irdelediÄŸimizde siyaseten gelebileceÄŸi en yüksek seviyede iken devletin ya da iktidarın ne yaptığından bağımsız olarak tekrar silaha sarılması ve “devrimci halk savaşı” denilen ucubeyi hayata geçirmesi hiç ÅŸaşırtıcı deÄŸil. Türkler ve Kürtler açısından hiç bir mantığı olmayan, meÅŸruluÄŸunu yitirmiÅŸ bu yöntem PKK için pekâlâ savunulacak bir yöntemdir. Kürt ve Kürtlerin hakları adına mücadele ettiÄŸini söylüyorsa da her zaman birinci önceliÄŸi örgütün güçlenmesi büyümesi ve söz sahibi olmasıdır. PKK güçlenmek adına Kürtlerin bütün hak ve özgürlüklerini feda edebilecek bir anlayışa sahip olmuÅŸtur ve hep öyle davranmıştır.

1991'de Meclis'e girip savaş başlattılar

- Evet ama silahlı Kürt siyasi hareketi, yirmi yılı aÅŸkın süredir bir siyasi partisi varken, 7 Haziran seçimlerinde 80 vekil yüzde 13 oy almış iken neden bu yüksek temsille yetinmiyor?

Bu da yeni deÄŸildir. 1991'de Kürtlerin Mecliste temsiliyle yüz yıllık inkârın boÅŸa çıkması durumu yaÅŸanacakken, halkın Emek Partisi ve SHP ittifakıyla iktidar ortağı olma, Kürtlerin tüm taleplerini de siyasi yöntemlerle çözüme götürme durumu yaÅŸanacakken PKK 1 yıl sonra, soÄŸuk savaşın bittiÄŸi bir dönemde tıpkı ÅŸimdi olduÄŸu gibi silahlı ayaklanma çaÄŸrısı yaptı. Botan Behdinan SavaÅŸ Hükümeti'ni ilan etti ve binlerce insanin 91 nevrozundan baÅŸlayarak katledilmesine sebep oldu. DüÅŸünebiliyor musunuz HEP üzerinden hükümet ortağı olan PKK, bölgede savaÅŸ hükümeti kuruyor! Bu stratejinin hiç mantığı, meÅŸruiyeti olabilir mi?

ailhami

Mevzi kazanmak için öldürüyorlar

- Neden yaptı peki bunu PKK?

Irak'ta körfez müdahalesi olmuÅŸtu muazzam lojistik ve alan kazanımı ortaya çıkmıştı. Irak'ta yaÅŸanan boÅŸluÄŸu örgüt çıkarı adına doldurmak, örgüt kazanımlarını birinci öncelik haline getirmek. Ve Türkiye'de Kürtlerin Meclisteki temsilini bir çırpıda yok etme anlayışı. Bugün olduÄŸu gibi bahaneler de hazırdı. Dünyanın en ilkel devletinin bile buna ÅŸiddetle karşılık vereceÄŸini bile bile silahlı ayaklanma çaÄŸrısı yap, sonra olanlardan devlet sorumlu de. Ölümleri baÅŸlatan PKK'dir. PKK örgüt çıkarı adına ilan ettiÄŸi ayaklanma çaÄŸrısını devletin zaruri ÅŸiddet kullanması durumu ile ustaca gizledi. Kimse de ona “sen ayaklanma çaÄŸrısı yapmasaydın, devlet ÅŸiddet kullanma bahanesi elde edemezdi” diye soramadı ve Türkiye tarihinin en karanlık dönemi olan 1993-1996 sürecine girilmiÅŸ oldu. Hem de Mecliste bir efsaneye dönüÅŸen Leyla Zana'lar var iken. Siyasi yöntemlerle sorun çözme imkânı açık iken. Uluslararası koÅŸullar da namüsait iken. PKK'nın kör ÅŸiddetini devletin ondan beter kör ÅŸiddeti ile gizleyen, oluÅŸan maÄŸduriyetle daha fazla kazanım elde eden bir PKK ile karşı karşıyayız. Ölüm ÅŸiddet ve öldürme PKK'nin Irak'ta mevzi kazanmak adına gerekli yegâne ihtiyacıydı ve stratejisini buna göre inÅŸa etti.

Türkiye'ye Ä°srail ile aynı gün saldırdılar

- 2015 yazında yaşadığımız da bu mudur?

Öncesi var. 2004'de de 1991'in bıktırıcı dejavusuyla karşı karşıya kaldık. Yine yer Irak. Bu defa sadece müdahale deÄŸil, iÅŸgalle yerle bir edilmiÅŸ bir devlet ve büyük bir alan boÅŸluÄŸu. ABD'nin Irak'tan sonra sıra Suriye de dediÄŸi günler. PKK'nin arayıp da bulamadığı. Türkiye AB yolunda. Muhafazakârlar iktidarda. 1 Mart teskeresi reddedilmiÅŸ. PKK'nin sevdiÄŸi klasik kodlamayla askerler hem AB sürecinden, hem ABD'nin muhafazakârların varlığından rahatsız, darbe gerçekleÅŸme ihtimali var. PKK için Türkiye'nin demokratikleÅŸme süreci ve Kürtlerin bu süreçte haklarına kavuÅŸma ihtimali kendisi için hiç öncelikli olmadı. Irak'taki kazanımlarını korumak adına en iyi bildiÄŸi ÅŸey olan ÅŸiddete baÅŸvurdu. Ä°nsanın söylerken bile olmaz dediÄŸi yıllara geliyoruz. Oslo'da görüÅŸmeler yapılıyor ama PKK için bu yeterli olmuyor. “One minute” ile baÅŸlayan kavga insanı daha derin düÅŸüncelere itiyor. Ä°srail ile kavga klasik anlayışa göre mevcut iktidarın gidici olduÄŸunun iÅŸareti olarak görüldüÄŸünden dolayı PKK, Mavi Marmara ile aynı gün Ä°skenderun'a saldırıyor! Keza 2011'de Ä°mralı görüÅŸmelerinde son noktaya  gelinmiÅŸken Ä°ran'ın müdahalesiyle 14 Temmuz'da Silvan'a saldırıyor.

PKK'nın Ä°ran ile iliÅŸkileri doruÄŸa çıktı

- Bugüne gelirsek, terör neden baÅŸladı?

Bakalım. Seçimden zaferle çıkmışsınız. Dünyada PYD'nin IŞİD'e karşı mücadelesinden ötürü meÅŸru hale gelmiÅŸsiniz, Türkiye toplumu barış-çözüm adına size 80 milletvekili kazandırmış. Yüzde 10 barajını asmışsınız ve isteseniz hükümet ortağı oluyorsunuz. Yani devleti yöneteceksiniz ama devletin yanlışları var diye “devrimci halk savaşı” baÅŸlatacaksınız. Bunun bir izahı, mantığı var mı? PKK için var. Suriye'de alan hâkimiyeti kazanmış, Ä°ran ile iliÅŸkilerini doruÄŸa çıkarmış. Türkiye'deki tüm kazanımlarını, sorunun siyasi yolla çözülmesi imkanını kendisine örgütsel güç anlamında birinci öncelik görmüyor. Esas kazanım Rojava'dır hesabıyla devrimci halk savaşı baÅŸlattı. PKK'nın gizlediÄŸi esas gerçek bu. Türkiye'deki kazanım, onu ÅŸiddetten arındıracak olduÄŸu için savaÅŸ baÅŸlatıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.